Ytterligare en solig och varm dag. Denna dag spenderades tillsammans med M och Dantes kompis E. En liten playdate med fika och lunch. M hade plockat ihop en kasse med kläder till A och det tas tacksamt emot. Jag gillar när man kan byta grejer och tjänster med varandra. M hade i sin tur på sig min "gravidklänning" som gåt till arv till henne och hemma håller jag på att samla högar med kläder till min syster som väntar barn i höst. Några av kläderna kommer faktiskt alla fyra småkusinerna att ha haft. Det skulle man ha vetat från början för det hade varit häftigt med kort på alla kusiner i samma klädesplagg. Men inte visste vi då att det skulle bli fyra kusiner inom loppet av 4 år.
När vi kom hem var det dags att sila och tappa upp saften som stått på vänt i garaget. Fläder/rabarber kan det bli bättre? Ja , ok jordgubbar då kanske...
Saften blev härligt rosa och jättegod.
Här kommer receptet:
 
Fläder/rabarbersaft
 ca 1 kg rabarber
ca 30 blomklasar fläder
2 kilo strösocker
2 lime
50 g citronsyra
3,5 liter vatten
 
Gör så här:
 
Börja med rabarbern och koka en saft på den på följande vis: Ansa och skär upp rabarbern i bitar. Koka den ihop med vattnet. Rör ej utan låt bara rabarbern koka sönder. Sila genom tyg ner i en bunke.
 
Rengör flädern från djur och ev smuts. Lägg blomklasarna i en stor bunke som rymmer minst 5 liter (ej aluminium). Skiva limen och lägg i. Koka upp vatten och strösocker ihop med rabarbersaften. Rör om till sockret löst sig. häll blandningen över fläderblommorna och limefrukterna. Rör i citronsyra och täck med plastfolie. Låt sedan saften stå och dra sig i 3 dygn på ett svalt ställe. 
Sila genom duk eller annat tyg och tappa upp på rengjorda, kalla flaskor. Saften spädes ca 1+5.
Njut!
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej
hittarecept.se